Departures

Efter Mello igår kväll satte jag mig och kollade på en japansk film som jag länge viljat se - Departures (おくりびと Okuribito) från 2008. Många har talat varmt om filmen och själv blev jag nyfiken på den för något år sedan när jag såg den på CDON. Har dock kommit annat mellan så det har inte blivit av att se den. Men igår så till slut!
 
Kan redan nu säga att jag starkt rekommenderar den här filmen.
En av de vackraste filmer jag någonsin sett!
 
Filmen cirkulerar kring Kobayashi Daigo (Motoki Masahiro) som jobbar som cellist i en orkester i Tokyo. Efter att orkestern han spelar i blir upplöst beger han sig tillsammans med sin fru Mika (Hirosue Ryouko) till sin födelseort Sakata i Yamagata. Där bor de i det gamla caféet som Daigos familj en gång drev. Daigo börjar ganska snart leta jobb i tidningen och kommer då över en jobbannons med beskrivningen "assisting departures". Utan att riktigt veta naturen av jobbet beger han sig för arbetsintervju. Han blir sedan anställd på fläcken efter bara en ställd fråga från hans nyblivna chef, Sasaki (Yamazaki Tsutomu). Det är också först då som han får reda på att hans jobb är att förbereda de döda, han har blivit anställd på en bergravningsbyrå.
 
 
Måste säga att filmen är oerhört vacker, den har både sorg och humor framställda sida vid sida. Har nog heller aldrig riktigt förstått hur vacker en begravning kan vara, åtminstone i Japan. Den vördnad och respekt som finns även för den döde är berörande. Kan inte låta bli att nästan bli trollbunden av den elegans som de som jobbar på begravningsbyrån har när de förbereder den döde för sin sista resa. Samtidigt blir man förfärad över att dessa människor som jobbar med detta blir dömda och nästan fruktade bara för att de "vidrör de döda".
 
I övrigt är soundtracket riktigt vackert även det, kompositerat av ingen mindre än Hisaishi Joe som gjort musik till bl.a. Studio Ghibli och deras filmer. Det är en film som alla borde se!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0