PCO

Nu blev det så där tyst här igen. Har varit mycket helt enkelt på sistone.
 
Var till gyn i torsdags för återkontroll. Har ju de senaste veckorna varit tvungen att äta Provera (gulkropphormon) och antibiotika. Fick ett glädjande besked med att infektionen i underlivet är borta och slemhinnorna ser mycket bättre ut. Känns skönt att all den smärtan var värt det i slutändan.
 
När jag var där fick jag veta vad alla mina problem med mensen har berott på. Tydligen har jag PCO som står för `Polycystiska ovarier´ vilket betyder äggstockar med många cystor (fast egentligen är det äggblåsor och inte cystor). Äggstocken innehåller helt enkelt massa äggblåsor.
PCO stör hormonnivåerna i kroppen bl.a. Det förklarar bristen på gulkroppshormon vilket gjort att jag inte fått ägglossning som vanligt och därmed gjort att slemhinnan bara fått bygga på och bygga på utan att komma ut som den ska. I och med att jag fått reda på det här fick jag också svar på ett pinsamt problem jag alltid dragits med... manlig behåring. Växer hår på haka, bröst (inte mycket dock!) samt mage. Skäms för att erkänna det här men känner att det är lika bra att vara ärlig när jag ändå skriver om alla andra ganska intima problem jag beskrivit på bloggen på sistone.
 
PCO kan också leda till diabetes typ-2 och obalansen med insulin kan påverka vikten och också produktionen av bl.a. testosteron (så att det blir onormalt mycket av det). Fick därför ta blodprover i fredags för att testa lite allt möjligt: insulin, sköldkörtel mm. Nu i veckan bör jag få svar på hur allt ligger till. Är det typ-2 diabetes som ligger i bakgrunden kan det bli mediciner...
 
Är nervös för vad blodproverna kommer att säga men känns samtidigt skönt att ha någon form av "diagnos" i slutändan. Nu vet jag var mina problem med mensen under alla år har berott på.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0